PALLTRÄNING


Yogapallen är inte bara till för huvudståenden. På den stabila och bekväma pallen tränar du styrka, balans och smidighet – och det finns massor av roliga övningar att alternera mellan.  


Kul är det! Vi kör 40 intensiva, svettiga minuter till musik. Sista kvarten tränar vi på olika typer av upp- och nervända övningar; med assistans och/eller vägg som stöd om man behöver. Efter 10 minuters vila finns det möjlighet att fortsätta direkt med ett lugnare men effektivt yogapass. Och sällan har yogan känts så rätt!

 

Vi vågar påstå att vi var först i Malmö – och kanske i Sverige – med pallträning i grupp. Vår första termin blev fullbokad direkt efter vårt första prova på-pass. 


Pallträningen är väldigt effektiv men också skonsam – i många av övningarna belastas kroppen mindre och bättre i och med pallens position/höjd, många av övningarna känns  lättare för onda knän och höfter.


Instruktörer: Måndagar 17 40-18 20, Louise Malmros Manfrinato Onsdagar: 18-18 45, Eira Malmros Manfrinato


Upp och ner? Inom yogan har huvudstående länge setts som en universalkur.

Få yogaövningar/asanas ger en så både uppiggande och avslappnande känsla som huvudståendet. När kärlen i kroppen vidgas, sprider sig en värme i kroppen och har man varit stressad med lite hjärtklappning, känner man hur hjärtat lugnar ner sig efteråt.

 

Enligt yogaläraren, universitetsläraren och forskaren i neurofysiologi, Bengt Ljungquist, är huvudstående "En viktig asana som, rätt utförd, är ett kraftfullt verktyg för ökat välbefinnande.Det utnyttjar grundläggande fysiologiska mekanismer som på ett naturligt sätt minskar stressreaktioner i kroppen genom att balansera aktiviteten i det autonoma nervsystemet.”


När du står på huvudet ökar genomströmningen av blod i det centrala nervsystemet, vilket bl a påverkar hypothalamus, en region i hjärnan som bl a styr det autonoma nervssystemet och hypofysen. ”Hypofysen utsöndrar olika hormoner i kroppen samt styr i sin tur frisättningen av många andra hormoner. Detta är en tänkbar förklaring till varför huvudstående ger oss en känsla av välbehag liknande den som erhålles av annan fysisk träning då genomströmningen av blod i hjärnan ökas.”


Förutom att aktiviteten i autonoma nervssystemet balanseras, bidrar även huvudstående till att rensa kroppen från slaggprodukter.


Att tänka på: Kom långsamt ner efter ett huvudstående och res dig sedan långsamt upp, särskilt om du har lågt blodtryck och lätt blir yr. Är du på väg att hosta eller nysa, gå ner direkt. Har du högt blodtryck är det bättre att avstå från huvudstående.

KONTAKT


Louise Malmros Manfrinato

Henrik Smitsgatan 15c

216 56 Malmö

tel 0736-67 36 09

malmros@manfrinato.se